Nvidia komt met verrassing – Nvidia Linux opensource drivers

Plaats reactie
luc
Site Admin
Berichten: 189
Lid geworden op: 15 feb 2023, 15:48
Gaf bedankjes: 9 keer
Werd bedankt: 15 keer

Nvidia komt met verrassing – Nvidia Linux opensource drivers

Bericht: # 337Bericht luc »

In tegenstelling tot AMD en Intel, heeft Nvidia voor zijn grafische kaarten nooit open source drivers voor Linux uitgebracht. Nvidia-kaarten worden daarom niet standaard ondersteund in veel Linux-distributies en het kost soms extra moeite om ze goed te laten werken. Daar lijkt verandering in te komen met nieuwe modules die Nvidia beschikbaar stelt.

Fabrikant van grafische kaarten Nvidia heeft nu voor het eerst wel kernelmodules voor zijn GPU’s in een opensource-variant gepubliceerd, wat een schok teweeg heeft gebracht in de Linux-gemeenschap. Al is er ook kritiek op wat er nu echt veranderd is.
Nvidia Linux opensource drivers

Terwijl de grafische stuurprogramma’s van concurrenten AMD en Intel in de hoofdkernel zitten, heeft Nvidia lange tijd een speciale rol gespeeld met zijn eigen kernelmodules. Beginnend met de eerste versie van de R515 driver serie, die momenteel beschikbaar is als bèta, geeft Nvidia de modules uit onder GPLv2 en MIT licenties.

De open-source modules zijn nog niet geschikt voor integratie in de mainline kernel van Linux, maar Nvidia wil hier samen met kernelontwikkelaars en -distributeurs aan werken. Op lange termijn zou de al veel langer beschikbare opensource driver Nouveau moeten profiteren van die ontwikkeling. Nouveau moest het tot nu toe hebben van reverse engineering.

Omdat Nvidia’s drivers niet opensource waren, werden nieuwe Linux-ontwikkelingen zoals Wayland niet of slechter ondersteund.
https://www.ct.nl/nieuws/nvidia-linux-d ... pensource/
zorro
Berichten: 4
Lid geworden op: 10 apr 2023, 22:44
Gaf bedankjes: 1 keer
Werd bedankt: 1 keer

Re: Nvidia komt met verrassing – Nvidia Linux opensource drivers

Bericht: # 340Bericht zorro »

Ik meen dat NVidea kaarten wel standaard in Ubuntu ondersteund worden middels de niet vrije software. Wel mooi dat dit nu ook opensource gaat worden.
luc
Site Admin
Berichten: 189
Lid geworden op: 15 feb 2023, 15:48
Gaf bedankjes: 9 keer
Werd bedankt: 15 keer

Re: Nvidia komt met verrassing – Nvidia Linux opensource drivers

Bericht: # 343Bericht luc »

Ze zullen gaan inzien dat open source meer en meer in trek valt bij gebruikers die windows11 niet meer kunnen downloaden wegens een al te oude computer, of windows11 niet kunnen aanschaffen?Wegens te kostprijs daarom zullen er velen over stappen naar de gratisse versies
en daar spelen ze graag op in en gelijk zullen ze nog krijgen ook

luc
Plaats reactie